RSS Feed

Kenapa aku suka selit duit merata-rata?

21

Thursday, January 6, 2011 by Ara Drew

Assalammualaikum w.b.t semua dan salam sejahtera.. Syukur diberi kesempatan untuk bernafas lagi hari ini..alhamdulillah. Perut memulas bukan sebab nak chair-red-bear-red k, perut ni meroyan kot kalau awal-awal bulan ni. Tapi tak pe,tu tandanya aku sihat..hehe

Bangun pagi ni tengok mak awal-awal pagi dah bawak nenek pergi klinik. Sah masa tu aku belum bangun lagi. Perut punya pasallah ni,masalah wanita. So,aku mula menyelongkar bilik mak,mana tau jumpe 'roti kering' dia yang lebih hari tu. Yes! jumpe..tapi satu jer?

Tak pe,satu pon satulah. Tunggu mak balik suruh beli lagi...lalalala *melompat riang ke dapur*. Hari ni nak buat roti kawen lagi. Roti kawen? Orang dok tanya aku apa roti kawen,so aku nak kasi tau ni yang roti kawen tu adalah roti bantal yang korang lapikan jadi 2 lapisanlah. Sebelum dia dikawenkan, kan roti tu satu2 je,so lepas aku letak mentega,susu manis dan keju, jadilah dia roti kawen..hehe tak pandai nak terangkanlah u.. kasi layan gambar je k.

~~Erm..yummy2~~

Dah paham kan..kalau tak paham,sah korang ni ehem2..lalala haha.. Lepas makan terus mak datang dan bermulalah sketsa anak dan mak berdasarkan tajuk entry diatas..

Dara : mak,dara datang ehem2..*sila paham sendiri*
mak : so,apahal? *ayat tension kat klinik banyak orang*
dara : boleh tolong beli *roti kering dengan dara? dara xde duit kecil..
mak : mak pon macam tu..sayang nak pecah-pecahkan.

dara : ala,dara ade singget je dalam beg duit. semalam dah gune untuk beli air tin 2 dan keropok Super Ring. *siap bagi bukti*
mak : pecahkan je duit note besar tu..meh sini mak tolong pecahkan.

dara : (petanda tak baik mak nak tolong pecahkan duit bskala besar) ...erm...

mak : nak ke tak ni? *marah*
dara : ok2 jap nak g cari dalam mana2 ceruk rumah ni.hehe

......................sila tunggu sebentar ......................

dara : ahaaaa,dah jumpe rm2.70 bawah buku atas rak meja solek.. ( 7posen simpan untuk masa terdesak) haha

Senyum-senyum bila aku tak payah nak pecahkan duit berskala besar simpanan aku..hehe
Kalau duit tu nampak sangat, makin menjadi-jadi sifat boros aku keluar. Jadi, aku lebih suka selit-selitkan duit dimana-mana tempat yang aku rasa aku tak ingat. Seperti kat poket seluar jean belah belakang, dalam sarung bantal (kalau tengah tidur kira duit), dalam buku, bawah tikar, dan lain-lain lagi. Untuk pengetahuan semua,ini untuk duit syiling dan duit singget. Ambek kau,kalau terbakar..baru putih mata. Janganlah k,semoga aku masih ingat.


Ok, untuk duit yang berskala besar seperti RM50- RM ratus2 (ayat tu tengok), aku lipat dan selit kat mana-mana celah beg duit. Kan banyak tempat kan,so letak jer kat mana-mana janji aku tak nampak. Kalau yang nak gune,baru kau interframekan seperti biasa.

Kawan aku siap komplen sebab tengok duit aku berlipat-lipat seperti selulit. Ada aku kesah..haha. Ini bukan sebab kedekut tetapi tips berjimat.lalala



*roti kering - Ipad wanita*


21 comments »

eiysya zasya's said...

saya pun selalu selit duit merata2.. muahaha! sebab tau sendiri jenis boros.. pantang nampak duit, kompem nak shopping.. jadi, simpan ceruk mana2.. time kecemasan, boleh jgak guna.. tu pun kalau ingat laa letak kat mana..

pernah dulu2, time kemas2 barang nk cuti sem, terjumpa RM 100.. nasib baik.. hehe~


p/s: teruja novel murah berbaloi baloi!

**hudalulu** said...

pernah gak buat gini..tp tak menjadik. sebab kite tau kat ane kite selit.. hahaha..last2...bagi orang pegang je..kekeke

forever love said...

sama la kite..tbe2 je ada jumpe rm50 kat dalam fail..haha

nuriz said...

sedap roti kawen ni tak penah dgr lagi roti kawen hehe
pulut dakap ada kat kedah ni hehe

sop said...

sop pun selalu simpan merata2.. supaya tidak terguna.. :)

.sweet-ants. said...

hahaha kelakar betul.!
kalau selit2 lepas tu xjumpe dah camne.buatnye nk beli purse baru purse lama buang tbe2 ade note 100?

::nuRuLaDHar:: said...

wahhh 1st time dgr roti kawen..eheee tgk cam sedap! =)

....~MissMarshmalloW..~ said...

saye pon suke simpan duit dkt tmpt lain..nnti nti over budget..

hans said...

hahahaha
aku simpan mana pun mesti ingat

P/S : Hidup Nih Tak Habis - Habis Dengan Macam - Macam Isu

Gayahspears said...

hahaha.. aku pon cam ko la nek dara..
tapi aku suke selit duet kat buku2..pelik kan??? huhu

Cik Dara said...

iesya: wah jumpe rm100..xpnh dbuat jumpe rm100 tu..hikhik 2posen adelh.

Cik Dara said...

hudalulu: tu plg selamat tp hati ni kerap sgt buruk sgka kt org..hehe

Cik Dara said...

forever lup: huhu,jumpe rm50??? nk nk..

Cik Dara said...

nuriz: pulut dakap tu ape kak?

Cik Dara said...

sop: hehe,klau xsimpan,cpt je tgn ni nk joli je keje.

Cik Dara said...

sweet-ant: wey,jgnlh..sblm buang slongkar dulu yg lama.haha

Cik Dara said...

nurul: sedaplh u roti kawen..hehe

Cik Dara said...

miss: hehe..mst simpan..biarpun lipat2.

Cik Dara said...

hans: ko xpyh smpn pun xpe.

Cik Dara said...

gayah: selit kat buku baru rock kn..hehe

Zinedine Zaiddin said...

Roti kering = pad wanita =.="