RSS Feed

Petik buah mangga seberat 2 kilo

20

Saturday, December 18, 2010 by Ara Drew

Wachaaa! Hidung gatal-gatal..mesti ada yang tak kena ni. Alergik apa pulak pagi ni. 2 hari lepas, mak dan adik aku baru jer lepas petik buah mangga nyiur seberat 2kilo kat belakang rumah je. Pagi-pagi asyik kene pergi check kalau-kalau kak pai { tupai } atau bang lawa {kelawar} tebuk buah tu awal-awal lagi sebelum kami. 

Memang sah,dia dah nodai beberapa biji buah tu. Jadi, apa lagi terus ambik.....ambik ape ek? Ape nama bende yang spongebob gune utk tangkap jelly fish tu? Bende tu kami selalu gune untuk ambik buah sebab buah tu berat sangat,so kalau jatuh mesti pecah.. Kempunan nanti..waaa.


Tengok.. Besar kan? Ini bukan teknik photoshop or teknik pembahagi bayang ke ape ek.. Korang mesti ingat aku propa jer lebih kalau baru satu gambar kan. Tak pe,pasni tunjuk lagi gambar lain. haha nada tak puas hati pulak.

Ok,yang ni dalam tapak tangan mak aku.. Mak cakap tak payah nak ambik gambar dia. Aku angguk kepala dan dalam hati melonjak2 dengan riang sbb mak tak nak femes..haha selamat kedudukan aku.


Gambar last ni beza buah mangga nyiur ni dengan mangga biasa2 jer. Yang kecik tu boleh tahan masam nya tpyang besar tu memang tak masam.

Alhamdulillah rezeki hujung tahun ni. Kami petik adalah dapat dalam 6-7 bijik macam tu. Balut gune kertas newspaper untuk peram dia lama sikit kasi dia masak dengan sempurna.

Yes,tunggu entry lepas ni sebab aku nak tunjuk bila buah ni dibuat air pulak.. Bukan jus yang biasa2 tu k..hehe 


P/s: terasa nak pg panjat pokok tu tapi takut kang tiba2 prince charming tengok aku tertonggeng atas pokok tu,kan melepas aku..bhahahaha..








20 comments »

Bayu Kenangan said...

bestnye.... buat sambal belacan best ni... tak pun cecah dengan kicap

mira_nas said...

humangaihh besau tu.. nak sebijik!

cik hani said...

besau nauuu....

terliur tgk !!!

Cik Dara said...

bayu: letak kicap,cicah cili..perghhhh!

Cik Dara said...

mira: ambek jer sejibik tu..

Cik Dara said...

cik hani: haha..mmg besar.

wazy said...

pehhh
sedap tu
hehehe

Ily~PearJarl said...

besar nye!~

Pinung is VizarD said...

gila punya mangga..
tgo gambar mengalir air liur ke ladang gandum..
arghhhh

Cik Dara said...

wazy: haha,mmg manis rasa dia.

Cik Dara said...

IIy: mmg besar,tgk kt pokok mcm kecik tp xsgka besar.

Cik Dara said...

pinung: perghh,ke ladang gandum.. nsb baik xbnjir..haha

rizwan's sweetheart said...

mak aihhh... sedapnyer... wat fda pon terliur... nak satu boleh?

Cik Dara said...

fda: ambek jer semua k..hehe

Shira Shafrida said...

terlirunya..

jemputlah baca entri baru,
Extreme desire for Shopping Online until I satisfied.. di shirashafrida.blogspot.com

Gayahspears said...

tertelan airliur.. meh sebijik dua...huhu

Cik Dara said...

shira: cpt lap air liuq tu..dh bsh sgt baju hang..haha

Cik Dara said...

gayah: ambek jer sbijik..jgn nk sbijik 2..^^

pN.rOs said...

alamak... terasa kecur liur...
saya suka yang kecik2 tu
masam yang sedap... nyum cicah garam

Cik Dara said...

pn.ros: huhu..yg kecik tu buat jeruk sodap..hehe