RSS Feed

Ubat pink dan botol panas

28

Friday, November 12, 2010 by Ara Drew

Alhamdulillah,Allah pinjamkan sekali lagi nyawa untuk kita hari ni. Sempat lagi aku nak buat entry hari ni untuk tatapan korang.
Memang semenjak dua menjak ni mood hilang disebabkan aku menggantikan Dato' Sheikh Muzaffar Shukor di angkasa lepas stlh sekembalinya dia ke tanah air.. korang tak percayer?
percayalah..kasihmu lama tersulam..eh! masuk lagu Datuk Ct pulak..hehe

Dekat sekolah dulu, budak-budak lelaki cakap kalau budak perempuan 'cuti' sembahyang, bermakna budak perempuan tengah jadi angkasawan..haha pandai2 jer. Sebab tu aku cakap aku ganti Dato' SMS.. Aku kalau tengah duty angkasawan,memang mengalami sakit perut yang teramat sangat.. kata adik aku,sesunggut.. wey! salah tu deng.. SENGGUGUT lah..

Pil pink ni wajib ada

Kalau datang bulan dekat rumah tak menjadi masalah sebab aku boleh guling-guling macam video klip hindustan atas katil.. Belom lagi dengan pelbagai aksi menahan sakit,aleh2 dekat lantai jugak tempat aku akhirnya.
Kena dekat sekolah itulah yang payah sangat. Mak tak de nak buat talian hayat sebab jauh sangat jarak sekolah dengan rumah, so penyelesaiannya kawan-kawanlah yang bantu.
Ada satu tips yang kawan aku bagi kalau dtg senggugut ni. Guna botol plastik letak air panas dalam tu.


Ya,botol air mineral ataupun botol air berkarbonat yang sudah kosong tu. Aku pertama kali juga buat macam tu,kalau botol kaca lagi baik macam botol sos. Lega memang lega tapi itulah lambat kesannya. Tak salah kita mencuba dari tak buat apa2kan.


Aku pernah sampai demam akibat senggugut ni. Belom lagi part darah yang terlalu banyak,mau nak kebas kaki aku tengok darah. Mak aku cakap keturunan dia dulu memang ada kakak dia yang dapat senggugut teruk macam ni. sampai tak boleh nak buat apa2 keja.
So saranan aku,jangan sesekali ambil panadol selain panadol mensturual..sebab nanti boleh memberhentikan aliran darah..tak pasal2 sakit lain pulak..

p/s: mungkin sebab tu aku sampai sekarang tak sangkut2 jadi 'suster' kot,,bukan suster ngesot k..haha


28 comments »

Dawia Honeyputri™ said...

salam..
akak pun penat senggugut tiap² bulan..
cam tak tahan sangat sampai kadang² pengsan..

sabar je lah ye.. ^^
insyaALLAH..ada hikmah di sebalik kesakitan yang kita alami..

:)

Cik Dara said...

kak dawia: salam.. yelah kak..mngkin ada hikmah Allah bg sakit mcm tu.. yg pntg sabar.

tqaAwesome said...

bes senggugut. ley ponteng kelas.
kehkehkeh.
tapi sakit nya. Allah.. tak tahan den.

gune minyak panas aje.
lega sket.
pastu golek2 sket.
ilang lah dia :)

Cik Dara said...

tqa: haha..mcm2lh.. golek2 sikit pastu ilang..xkose mak nk golek byk..hehe

tqaAwesome said...

alaa golek2 dalam bilek sorang2 la.
cari space besar sket.
haha serious ni. petua nak ilang senggugut

kah kah kah.

cik shabah said...

cik shabah pun selalu ambik pil menstrual tuuu,ngeh3 =)

Nur Mudrikah said...

sy pon amek pil tu..tapi pelik, nape ade member tak bagi mkan..kadang2 geram pun ada taw, myb dorng xrasa senggugut yg truk mcam sy alami..hmm. kalo tgah sakit, slalu la dgr lagu muhasabah cinta

Cik Dara said...

tqa: haha ok2..kalau space bilik sbesar pdg,ponat den nnti..haha

Cik Dara said...

cik shabah: hehe samelar..kdg2 kt kedai kpg xde jual..cina tak tau pil tu ade..

Cik Dara said...

nur mudrikah: hehe,mmg pon..ade jugak yg tak berani mkn..mcm kwn cik dara yg xbrani nk mkn..

pN.rOs said...

panadol pink tu dengar kata tak elok tau...
better botol panas tu... lapik ngan kain tembap di perut...
saya dulu pon gitu...
time 1st day period jer mesti jadi bola....

pN.rOs said...

la watak katun pon ada psy ka?
adoi

fara said...

dlu ade org pena btau.
gune botol plastik letak air panas dekat perot. ni tak elok gak.
mcm berbekam jugakla.
salah gaye nnti takot rahim terpindah dr tmpt asal die...

klo salah, harap dimaafkan ye. :)

Cik Dara said...

pn ros: yeker? xpernah dgr pun..skang dh jarang gune pil tu..main tahan2 jer..

Cik Dara said...

fara: adoi..gune botol pun bhye..dara tgk nenek kt rumah msh pakai cara tu..dia gune botol kaca..

ayangfadzalina said...

org kta xbgus ambik pil wktu period...nnt gangguan utk peranakan...ntahla...xtau btul atau x...

ptua org dlu2....semggu b4 period try mnum air halia yg suam 2 o 3 dlm smggu..insyaAllah...sengugut kurang...hehehehe

Gayahspears said...

mmg sakit kan kalo kena senggugut...
huhu...

maCy said...

sekarang pn tgh senggugut. uhh


err.. ni owner pmpn kn klo xpmpn cne ley senggugut. keh2 ;D

ciK LyndaWawa igUana said...

tido ..
hehe

Cik Dara said...

ayg: hehe thanks bg saranan..akan di'ikut..mmg xbgus mkn pil time period..

Cik Dara said...

gayah: mmg sakittttttttttttt!!!!!

Cik Dara said...

macy: samelah skang tgh senggugut..hehe mmglh owner pompuan..gagaga apelah macy ni..

Cik Dara said...

cik iguana: haha tu plg efisen..

chentaMAYA said...

dulu penah sggut! tapi skali je terok! ngee~

Cik Dara said...

chentamaya: bes nyer skali jer...

SweetyMui2 said...

kmk xpenah makan ubat nahan sengugut..bkesan orang madah..hmm

Melati Qistyna's Mummy said...

Alhamdulillah... akak dh smpi beso neh xde la sakit tetiap bulan... cume sesekali jer... tu pon mmg jarang2 sgtttt

Yot | is | Yati said...

sama. i know how u feel. memang seksa kan. dulu ada makan panadol pink tu. tapi tak elok sebenarnya. sebab nnt bila darah tu keluar jadi berketul2 & sakit. better tuam dengan air panas/tungku panas atau sapu minyak panas. hahhahah semua panas panas. tapi better dari telan pil.