RSS Feed

Nah aku kasi tips cerahkan wajah

12

Friday, November 5, 2010 by Ara Drew

Hari ni mood nak bagi petua kecantikan pulak..haha
bukan aku yang bagi tapi nenek kebayan yang kasi petua ni, aku yang taip. Al-maklumlah dia kenal huruf N dan K jer..haha

Bukan apa,aku teringat masa kat asrama dulu. Biasalahkan budak-budak perempuan kalau yang dah akil baligh ni, jiwa dia nak bersolek ni dah macam mengeletek kat dalam sanubari masing-masing. Tengok kawan sebelah semacam jer 'hot', cemburu juga kat hati. Mulalah dah pasang niat nak gesel-gesel kat mak suruh beli 'make-up' kononnya.


Paling 'koman' beli bedak ni jer pun tak pe. Seingat aku dulu 50sen jer kot. Perbetulkan aku balik kalau salah. Mula-mula tengok bedak ni masa nenek aku pakai, dalam hati masa tu bukan nak pakai pun. Biasalah budak-budak lagi. Aku pakat dengan adik aku pergi patahkan sikit untuk kami buat contengan kat  kaki..haha bedak tu kan putih sangat,memang macam kapur kat sekolah lah. Bila dah menginjak remaja baru nak terhegeh-hegeh suruh mak beli dan bila pakai jer tebal-tebal, merah semacam muka. Ala-ala opera cina dah orang tengok.

Kalau dekat asrama dulu masa aku tingkatan 6, budak-budak dah matang. Aku sebilik dengan budak-budak tingkatan 5. Kira mereka ni juniorlah, {junior ape ke bende,nampak lebih matang dari aku adalah}.. Diorang tak pakai bedak ni sajer tapi diorang tempek dengan krim dulu.. krim aper? taraaaa...


Krim Fair and Lovely.. Digunakan zaman berzaman,sampailah sekarang. Ya,diorang akan tempek krim ni dulu barulah tempek dengan bedak 'amoi' diluarnya. Hasilnya memang buat muka nampak cerah secerah cerahnya..haha Jangan pakai tebal sangat,nanti orang ingat korang join pementasan opera pulak.. sekian dari rancangan rahsia nenek kebayan..

p/s: aku dulu hingga sekarang tak dapat pakai bedak tu sebab tangan mudah berpeluh dan mulalah rasa kasar lepas tu..huhu maafkan aku kerana, tak menyukainya.. 


12 comments »

ayangfadzalina said...

siapakah gerangan junior yg pkai 'popo amoi' ya dlok????....senior dlm blik ktk da pkai x bdk ya cik dra???....hehehehehe

Mr Ceym said...

wujud lagi ke bedak tu? haha

Cik Dara said...

ayg: hahahaha..jgn ker junior,senior pun ada..

Cik Dara said...

mr ceym: wujud lagilh ceym..

F.I.C.K.R.Y said...

Hahahaa... Fikk ingat lagi bedak ni..
Masa kecik² dulu ader banyak jual kat kedai hehehee...

Sekarang ni taktaw le ader jual ke tak hahahaa...

Fikk dulu pakai bedak yang kaler Oren tu..

Ntah ape nama dier...

Cik Dara said...

fik: bedak oren??? bedak aper tu?? hahaha

Melati Qistyna's Mummy said...

bedak amoi tu arwah nenek pakai, selalu curi2 pakai dulu, lau kena tang rambut, mak aihhh, giler keras rambut :P

S..U..D..@..I..S said...

bedak nyonya namanya..seputih nyonya yang senyum simpoi..hehe

amira said...

fair and lovely tu mira tak ley pakai aaa...
kalau bedak sejuk ok..

misz_atiey said...

gud info darl :)
mek dolok2 bah..time skolah pun salu k popo amoi...hihi...mlm jak da lah bepopo amoi..
bagun pagi..bis bantal puteh..
:)

~ L.Y.A.N.A~ said...

salam.. nenek kte kata bedak amoi tu la yg dia pakai dari anak dara sampai sebiji jerawat pun tak brani naik..huhuhu

Memo_Hazel said...

rindu na time 'kopo amoi + fair' form 2 lok. knek xpk gk. mcm xkenak jak. ehhe. kenangan. (: