RSS Feed

Kaitan Bahasa Sarawak dan Bahasa English

27

Wednesday, February 9, 2011 by Ara Drew

Alhamdulillah kita bersua lagi hari dalam rancangan "MARI BELAJAR BAHASA SARAWAK"..
Saya selaku host anda hari ni ingin membuka satu segmen baru khas untuk anda adik kakak, ibu bapak, para penonton semua yang ada disini yang ingin sangat nak belajar bahasa sarawak. Ingin ke? 

Aku suka sangat cakap bahasa sarawak ni..eh eh tak kan nak cakap bahasa uganda kan. haha.
Kawan-kawan aku selalu cakap aku macam orang tua sebab dari cara bercakap pun macam orang tua. Bukan ape sayang, aku ni suka tau kalau part-part bahasa ibunda ni. Bahasa lain pon aku suka jugak tapi tak de yang nak ajar.

Ok ok skip mukadimah yang ntah ape-ape tu. Aku nak ajar ni bahagian bahasa sarawak yang perkataannya ada kaitan dengan bahasa omputih. 
  • Go ahead - gohead basikal g kedei nun... 
Go ahead dalam maksud kat atas adalah mengayuh. Makna ayat di atas adalah ' kayuh basikal pergi kedai tu'. 
  •  Go stand - gostand kreta ko dolok.. aku mok kluar.
Go stand bermaksud reverse ok. Maksud ayat tu, 'reverse kereta kau dulu,aku nak keluar'.
  • Break record - iboh berekot kelak terusuk!
Break record kalau makna sebenarnya pecah rekod kan so orang sarawak dulu-dulu terikut-ikut aksi pecah rekod ni so jadilah berekot iaitu berlari. Maksud ayat 'jangan berekot nanti terjatuh'. Terusuk adalah terjatuh, iboh adalah jangan.

  •  Free lunch - pengilan
Ok, yang ni paling famos amos.. Disebabkan bahasa sarawak banyak mengunakan bahasa inggeris jadi orang tua dulu-dulu mungkin dah terbiasa lidahnya menyebut mengikut intonasi sendiri kan. Perkataan free lunch disebut pengilan yang membawa maksud 'Kenduri'. 
Contoh ayat, ' mak kamek pegi pengilan tadik'. Maksudnya 'mak saya pergi kenduri tadi'.

Sebenarnya banyak lagi perkataan yang ada kaitan dengan bahasa inggeris ni dalam kehidupan seharian masyarakat Sarawak. Aku nak terang kat sini panjang lebar takut ada yang tak paham nanti kan so lebih senang jika belajar satu satu.

Satu lagi aku nak promote kan kat sini, jangan pernah ada rasa takut nak datang Sarawak sebab kami ni tak tinggal dalam hutan, tak penggal kepala orang dan aku jamin semua baik - baik aja donk. Eh eh, apesal tibe-tibe promote negeri sendiri ni? 

Yeah, jadi sekianlah pembelajaran kita hari ni murid-murid..InsyaAllah ada masa cikgu ajar lagi k. tata titi tutu. 


27 comments »

gigi rongak said...

wah! nek dah jadi cikgu eh..suka..haha

Dea said...

loikee this entry.. XD

Pengumpulblog said...

heheheeheee....kacak na juak bahasa sarawak ya.

zahiril adzim said...

cik dara ni orang serawak rupenyer hahaa

Dark Half said...

kalau cakap laju2 konfem gua ternganga..good intro!

Rokayah Zain said...

ktk org sarawak duhal...

::nuRuLaDHar:: said...

wahh3..balaja bhs srawak me hr ni..kih3 :)

Cik Dara said...

gg runggak: kahkah mari mermatabatkn bhsa ibunda!

Cik Dara said...

dea: thanks dear!

Cik Dara said...

pengumpulblog: kahkah,nang kacak.

Cik Dara said...

zahiril: erk,ingat org mane ek?

Cik Dara said...

dark half: haha,laju pun akan phm bah.

Cik Dara said...

rokayah: erk,bukan mcm org swk ka?

Cik Dara said...

nurul: hehe,ilmu baru utk awk.

Forte said...

TQ teacher :D
p.s. Haaai Kak Dara, ni A.Aiman :D

putERi-kAtEk said...

aku mmg tak takot nk pegi sana...tpi bila ko ckp potong kepala.....huwaaaaaaa....larik!!!

Rie said...

haha..bgus2
bykkan entry bahasa srwak
mmg sgt diperlukan
hehe

tp part gohead n gostand tu mmg byk diguna dlm bahasa melayu :)

farhaniza azman said...

hahah..saya suke! nk blaja lagi..hee.. eh,dah folo sini tau..jom singgah belog kite lak..http://holylightfarhaniza.blogspot.com/

Samsul Siji said...

cik dara? bujang agik kah? hehe

Cik Dara said...

A.Aiman: welcome dear..hehe

Cik Dara said...

katek: grrr,ko pg cni ingat..aku siap2 asah parang.

Cik Dara said...

rie: hehe.akan dtambah lagi dr semasa ke semasa..ikut pemintaanlh,klau xde yg nk baca so tpksa bubarkan..

Cik Dara said...

farhaniza: tq dear..hehe

Cik Dara said...

samsul siji: erkkkk,sempat lagi ni.

Eel said...

haha~
nang la x tinggal di hutan~
msti bnyk org yg fikir mcm ya kan. =.="

Baju Koko said...

saya suke saya suke :)

Affan said...

hahaha selamat most of the words yg ko tulis kat atas aku dah familiar, sbb dulu aku pnh g plkn kat bau, kuching. actually aku pun baru gak wat entry pasal sarawak ni haritu